Dresura de lupi salbatici



Tags: Rugby World Cup, Romania, All Blacks, Portugalia, Noua Zeelanda, rugby, www.rugby.ro



Niciodata nu trebuie subestimat entuziasmul latin. Aceasta este lectia meciului de astazi dintre Romania si Portugalia, un meci cu o echipa a Romaniei net superioara din punct de vedere fizic si chiar tehnic, dar care pur si simplu nu reusea sa tina indeajuns de mult balonul in joc pentru a marca. Trebuie recunoscut ca si Portugalia a jucat inteligent tactic, alegand varianta care a avantajat-o cel mai mult: sutul din orice pozitie. Mai ales pe ploaie, in repriza a doua, acest lucru i-a ajutat. Si cum le-am si facut cadou un eseu se parea ca vor avea un noroc incredibil. Dar repriza a doua a pus lucrurile la punct si inaintarea noastra a facut diferenta. Cu multe emotii, insa firesc. Succes meritat Romania, succes care putea fi mult mai clar cu mai mult atentie.

Meciul dintre Romania si Portugalia a inceput cu un balon de urmarire al lui Nicoale, ratat de putin, si tuse castigate pe repunerea adversarului. Romania a pornit presiunea pe portughezi si Tudori, Mavrodin sau Corodeanu au incercat patrunderi succesive spre eseu. Din pacate insa, la prima, a doua si, foarte rar, a treia pasa faceam inainte si pierdem posesia.

Asa s-a intamplat la cursa lui Fercu din minutul 8, greseala Calafeteanu, la intrarea lui Cezar Popescu din minutul 14 sau la o alta cursa a lui Nicolae din minutul 27. Practic fiecare incercare de atac a Romaniei s-a incheiat fluierata de arbitru. E drept ca si portughezii ne-au furat balonul de doua ori in lupta la sol.

Eseul Portugalei a fost un cadou facut de Romania. Dupa un sut al lusitanilor la 5 metri de terenul nostru de tinta, la singurul atac mai inchegat al acestora, Mavrodin si Tudori nu s-au sincronizat in tusa, au prins portughezii pe un spatiu liber si talonerul Ferreira a inscris un eseu de care si el se minuna. Duarte Cardoso Pinto a transformat pentru 0-7.

Practic, in aceasta repriza Romania a atacat si a gresit iar Portugalia a sutat. Lusitanii au sutat peste apararea noastra de fiecare data, sperand ca apare greseala. Dumitras, Dumbrava, Nicolae sau Tudori au reusit sa prinda. Au fost si suturi de drop ratate de fiecare parte, Dumitras la noi si Duarte Pinto la portughezi

Repriza a doua s-a facut insa dreptate. Inca din startul ei au intrat pe teren Tincu si Socol, ies Mavrodin si Tudori, iar Dumbrava a incercat din nou dropul, ratand insa destul de grav. A inceput apoi ploaia si de aici pachetul de inaintare portughez a fost facut sanie de Romania. Tincu, Bogdan Balan, Tonita si Corodeanu au semanat panica in apararea adversa cu patrunderi consecutive, ajutati mai apoi de Paulica, intrat in locul lui Bogdan Balan.

In minutul 53, Romania impinge cu molul, portughezii prabusesc, trimitem penalitatea in tusa si de acolo molul il poarta pe Socol la linia de eseu. Acesta culca, dar arbitrul cere arbitraj video. Incercarea nu se acorda, pentru ca Socol culcase la 10 centimetri inainte de terenul de tinta. Portughezii suteaza tot in tusa, si Romania reia atacul. Avem penalitate si trimitem in tusa la 5 metri, iar acum forta „stejarilor” nu mai poate fi oprita. Acelasi mol puternic il aduce pe Tincu in fata eseului si acesta culca! 5-7 si Calafateanu transforma pentru 7-7. Egalitate si Romania nu poate pierde acest meci dupa felul in care domina pe inaintare.

Sirbu intra pe teren in locul lui Calafateanu si Bogdan Balan revine la accidentarea lui Cezar Popescu, iar putin mai tarziu capitanul Tonita iese accidentat in aplauzele tribunei, lasandu-i locul lui Ursache. Portugalia prinde un balon undeva la 40 de metri, gresim si blocam acel balon iar arbitrul neozeelandez dicteaza penalitate pentru lusitani. Malheiro suteaza precis si este 7-10. Mai erau insa 10 minute si ne reintoarcem in atac. Ne trebuia un eseu pentru a castiga.

Din nou obtinem tusa la 22. Repunem si prindem perfect, apoi urmeaza o faza in care atacam cu patrunderi succesive la linia de 5 metri timp de 1 minut si 40 de secunde. Impingem din toate partile, insa Portugalia se apara eroic. Inca o incercare, Corodeanu ia balonul cu acel curaj nebunesc al sau, pune capul joc si se arunca in zidul advers, culcand in sfarsit in terenul de tinta! Eseu Romania, 12-10. Dumbrava are o transformare perfecta dintr-o pozitie dificila si avem 14-10.

Mai erau 3 minute si Romania se intoarce in atac. Din nou balon pentru noi, din nou impingem cu inaintarea si portughezii sunt obligati sa greseasca la ei in teren. Alegem transformarea, insa Dumbrava are ghinion. Balonul sutat de el loveste bara. Ramanem in atac si in ultimul minut, Portugalia incearca sa iasa din 22 dar nu poate si pana la urma suteaza. Fluier final si Romania castiga.

A fost asadar Romania – Portugalia 14-10, dupa 0-7 la pauza. Punct bonus pentru Portugalia, dar acesta nu mai conteaza. Romania este pe locul 4 in grupa, Portugalia se va clasa ultima.

Un meci greu pentru echipa noastra, cu o prima repriza in care ne-am facut singuri viata amara, pierzand baloane importante si dand cadou un eseu. O parte a doua insa in care inaintarea noastra si-a meritat renumele de „stejari”. „Lupii”, asa cum sunt numiti portughezii, au fost haituti ca la o vanatoare din Carpati, pana cand, uzi si obositi, au cedat. Un meci in care s-a vazut iarasi tendinta acestei Cupei Mondiale de a da o echilibrare a valorilor in meciurile din grupe (exceptie facand doar marile natiuni din Sud, cu acel Africa de Sud – Tonga care iese din tipare). Un meci pe care l-am castigat insa si am aratat ca suntem peste Portugalia.

Acum, Romania se pregateste de sarbatoarea jocului de sambata, 29 septembrie, cu Noua Zeelanda. Dupa luptele corp la corp cu Italia, Scotia si Portugalia, acea partida poate fi una a descatusarii si a bucuriei jocului pentru noi.

(articol aparut pe www.rugby.ro)



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport